produktionsgrupp

Om oss

Vad är NoNSEns?

NoNSEns är en spexförening kopplad till Norrlands Nation som sedan starten 1984 förvanskat historiska epoker medelst långsökta grötrim, klumpiga allusioner och sönderarrade evergreens. Det händer även att en litterär klassiker eller en hel genre får sig en släng av grötsleven.

Varje år utsätts publiken för kaskader av galenskap i allehanda form, färg och substans då vi effektivt och lekfullt tuggar sönder hela världsbilder i grandiosa spexföreställningar, likväl som i kaffeunderhållningar och dylikt.

Vad krävs för att delta?

För att delta i spexföreningen och ensemblen krävs inget medlemskap på nationen och du behöver heller inte studera. Det kan ibland uppstå situationer där det är fördelaktigt att vara medlem på någon nation, exempelvis när vi går pubrundor till ställen där nationskort krävs för att komma in. Dessa aktiviteter är dock ingenting som man måste delta i för att vara en aktiv och uppskattad medlem i NoNSEns.

Att bli medlem i NoNSEns är gratis och det krävs ingen tidigare erfarenhet av spex eller teater. Det finns dessutom många uppgifter utöver det sceniska som uppmuntras och ges stort utrymme.

Om du är intresserad är du mycket välkommen på ett av våra onsdagsmöten klockan 18:30 i Norrlands Nations Teater. För att hitta dit går du genom valvet in på innergården på nationen. Sedan fortsätter du in genom de röda dörrarna till den "nya" delen. Nu står du i Majs café. Till vänster är det två dörröppningar. Ta den vänstra (den som inte leder direkt till en trappa. Gå till höger i korridoren och ner för trappan som leder till bibliotek och teater. Teatern ligger till höger när du kommer ner.

Men vad är ett spex då?

Ett spex är en teaterföreställning som kan anta många olika skepnader. En gemensam nämnare är dock att spexföreställningar är galet roliga med fokus på galet och roliga. Målet med ett spex är att skapa en teaterföreställning som är så komisk att publiken går runt och småler flera dagar efteråt.

Olika spexföreningar har olika traditioner som alla påverkar föreställningarnas utseende. I NoNSEns fokuserar vi framförallt på två saker. För det första är alla repliker i våra manus rimmade. För det andra lägger vi väldigt stor vikt vid så kallade omstarter.

Omstart! Vad är en omstart!?

En spexföreställning med NoNSEns ser aldrig ut på samma sätt två gånger. Orsaken till det kallas omstarter. I ett omstartsspex vet man aldrig vad som kan hända - det vet inte ens skådespelarna själva. Omstarter är kort och gott en möjlighet för publiken att förbättra det de ser på scenen under pågående föreställning. Vem som helst i publiken kan när som helst ropa OMSTART! Då måste skådespelarna göra om det de precis har gjort, men på ett annorlunda sätt. Det är även tillåtet att ge omstarter med direktiv. Om någon i publiken exempelvis ropar "OMSTART - SKÅDESPELARNA ÄR KÖTTÄTANDE BANANER!" så kommer skådespelarna göra sitt bästa för att uppfylla detta önskemål.Men kom ihåg! Även om det är publiken som ropar omstarterna är det i slutändan upp till skådespelarna att bestämma vad de vill göra av den. Om du till exempel ropar OMSTART - MER SEX! kommer du med all säkerhet att få en omstart. Däremot blir det förmodligen inte vad du hoppades på.